Dag 11

Written by Bas en Pippelien on. Posted in Gambia

Keurig op tijd komt onze gids Ablie aangereden in de open landrover defender met chauffeur Bamboo. We hijsen ons zelf aan boord en vanuit de open jeep gaan we richting Crocodile Park. De weg naar het park is al een avontuur op zich, zodra je van het asfalt af bent (en dat is al redelijk snel) kom je langs de huisjes van de mensen. De dirtroad is misschien net te doen voor een normale personenauto, maar een 4×4 is eigenlijk vereist, gaten en geulen in de weg zijn heel normaal hier. Wanneer we bijna bij het park zijn zwaaien kinderen al naar ons en roepen HALLO!

Bij het park gaan we eerst kort door een museum, het krokodillenpark bestond al voordat er krokodillen in het water zaten. Men gelooft namelijk dat het water heilig water is, mensen komen er voor genezingen en medicijnen. Vanuit de Gambiaanse cultuur gelooft men nog in medicijnmannen, speciale krachten en dat soort zaken. Elke stam (die bestaan tegenwoordig ook nog) heeft zo zijn eigen gewoonten, gereedschappen, medicijnmannen, beschermmaterialen enz.

Na het museum lopen we door het park heen. In het park staat een hele grote CotonTree, door z’n rare vorm heeft nog niemand durven zeggen hoe oud deze is… groot is hij in ziektegeval wel! Achter het park liggen grote rijstvelden. Zoals veel grond in Gambia is het van de “community”, wanneer je iets wilt gebruiken moet je dat afspreken met een bepaalde hoge pief en er een hekje omheen zetten zodat men kan zien dat het bezet is. De rijst die er nu nog staat wordt nu geoogst, het natte seizoen is (waarschijnlijk) afgelopen en het droge seizoen aangebroken.

Toch hoopt men nog op regen deze week of de volgende week, een heleboel boeren hebben net hun gewassen gezaaid en hebben nog water nodig. Wanneer er stiekem over een week of drie nog een bui valt is het te laat en verpest het zelfs de oogst..

Na een korte wandeling komen we bij de vijver, welke bijna geheel bedekt is door een laag kroos. Een van de gidsen van het park lokt de krokodillen uit het water, ineens blijken er veel meer te zitten dan eerst gedacht. Volgens de gidsen zitten er zelfs meer dan 100 in de kleine vijver. Doordat de krokodillen steeds gevoerd worden met vis zijn ze niet gevaarlijk voor de mensen (volgens de gidsen) je kunt de krokodillen, die helemaal groen uit het water komen, gewoon aaien!

Pippelien gaat als eerste en ze blijven rustig liggen, ik mag daarna en eentje draaide net iets om…toch spannend maar uiteindelijk hadden ze toch geen trek. Deze “Kodak” momentjes hebben we natuurlijk proberen vast te leggen, helaas is de foto van mij niet helemaal gelukt…alleen m’n benen en hand zijn zichtbaar, maar ik was er wel hoor!! 🙂

Na de krokodillen gaan we via de supermarkt om snoepjes te halen onderweg naar de lokale bevolking. Na een poos offroad te hebben gereden zien we al steeds meer locals, kleine schooltjes en kleine huisjes. Wat huisjes betreft lijkt alles hier wel goed voor elkaar te zijn, af en toe en klein markt of winkel en soms een bush halte.

Uiteindelijk stoppen we bij een van de dorpjes om een kijkje te nemen bij een familie. De huisjes zitten best goed in elkaar, dag van palm bladeren en muren van kalkzandsteen en specie van de oesters. Het is bijzonder om te zien hoe deze mensen leven, de douche is niet veel meer dan een steen en een emmer, de kraan is een 12 meter diepe put.

Het leuke van deze dorpjes zijn de kinderen, voor je het weet loop je rond met aan beide handen minimaal twee kinderen! Wanneer we terug zijn bij de auto geven we de mensen potloden die we hebben meegenomen en trakteren we de kinderen op snoepjes. Vooral dit laatste is echt een aparte belevenis, overal vandaag komen ineens kinderen verschrikkelijk veel kinderen die allemaal een snoepje willen hebben. Het lijkt wel Sinterklaas of zoiets (en dan zijn we sinterklaas). Wanneer iedereen heeft gehad gaan we verder richting Paradise Beach. Onderweg herhalen we het snoepjes uitdelen net zolang tot ze op zijn, overal kinderen zwaaien en vrolijk hallo roepen, echt schitterend!

Vlak voordat we bij Paradise Beach komen gaan we langs een klein vissersdorpje. Pfff wat een stinklucht zeg gadverdamme….aangekomen bij Paradise Beach is het tijd voor wat relaxen en een lekkere lunch. Paradise Beach is een leuke strandtent eigenlijk in the middle of nowhere maar toch leuk plekje om even te zijn.

In overleg met Ablie en Bamboo vertrekken we weer wanneer het water zo laag mogelijk is. Dit om via het strand naar het vissersdorp Tanji te rijden. Deze toch is echt super mooi, hard rijden over het strand voor een dikke 20 min! Aangekomen bij Tanji rijden we gewoon door tot midden in de mensen massa!!

Tanji is de grootste vissersplaats van Gambia, wij kwamer er ergens rond half 4 aan en het zag er zwart van de mensen. Allemaal bootjes die hun vis komen brengen, mannen met kruiwagens vol vis en vrouwen met grote manden met vis op het hoofd…Oe wat ‘n volk….en net zoals bij het andere vissersdorpje stinkt het hier verschrikkelijk. Wanneer we uit de jeep stappen is al snel duidelijk waarom. Aangezien er zoveel vis is en het niet per losse kg verkocht wordt is men niet zuinig met de vis. Op de grond zie je overal dode vis…en waar dode vis is zijn vliegen… verschrikkelijk zoveel.

Van het strand lopen we naar de rokerijen, schuren met lange tafels vool met vis, klaar om gerookt te worden. Ook hier weer verschrikkelijk veel vliegen, onvoorstelbaar dat mensen hier niet ziek van worden. Het grootste deel van de vis wordt geexporteerd naar Senegal, daarnaast zijn er zelfs Ghanezen die hier voor de vis komen. De vis wordt hier bijna allemaal verkocht per schuur, een grove schatting is zo per 500-1000kg. De bijzonder vangst wordt koel gehouden in grote diepvriezen, de grap is alleen dat deze diepvriezen waarschijnlijk al jaren stuk zijn maar met behulp van ijs wordt de vis koel gehouden. Men gebruikt dus echt de isolerende functie van de diepvriezen…..Wanneer we weer richting de jeep gaan zien we nog een aantal Pelikanen zwemmen. Deze pelikanen ruimen bijvoorbeeld alles dode vis op van het strand en bivakkeren op een klein eilandje voor de kust.

Vanuit Tanji rijden we weer richting het Hotel. Aangekomen bij het hotel praten we nog even bij Ablie over de trip naar Senegal. Een trip naar het mooiste park is niet te doen in 2 dagen en zou al in 3 dagen moeten. Deze valt voor ons eigenlijk direct af. De normale trip naar Senegal blijft erg duur, zo rond de 80-90 euro per persoon, alleen wanneer er meer mensen mee gaan betaal je bij bvb 4 pers maar 60 euro pp. Helaas zijn er verder geen mensen die meewillen, een aantal hadden van te voren aangegeven geïnteresseerd te zijn maar haakten toch af. Uiteindelijk hebben we een trip voor Donderdag gepland voor het zuidelijkste puntje van Gambia en het reptielenpark!

Comments

comments

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.