Koffie tour

Written by Bas en Pippelien on. Posted in Panama & Costa Rica

Vandaag hebben we een koffie tour op het programma staan. Boquete staat bekend om de koffie , afgelopen jaar hebben ze een record gebroken met 1 pond koffie voor meer dan $300. Door de vruchtbare grond en de hogere ligging zijn er hier verschillende koffie farms welke boven de 1100 meter hun best doen om de beste koffie te produceren. Voordat we vertrekken ontbijten we nog even in het centrumpje van Boquete. We gaan samen met twee andere gasten van Downtown Suites, twee Canadezen uit Nova Scotia, super gezellige lui blijkt uiteindelijk.

Gids Patrick is precies op tijd , na een kort voorstel blabla rondje komen natuurlijk ook de twee verdwenen Nederlandse ter sprake. Zodra iemand vraagt waar je vandaan komt en je zegt Holland of The Netherlands is het eigenlijk direct ohw… Patrick legt uit dat er ook maatregelen zijn genomen voor de gidsen, sinds vorige week worden gidsen geregistreerd en worden ze gecontroleerd op oa kennis en kunde. Fijn te weten dat Patrick dit papiertje in bezit heeft!

We gaan naar de koffie farm van mr. Tito, Finca La Milagrosa. Hij heeft ongeveer 30 jaar geleden de zaak overgenomen van zijn vader. In die tijd was de koffie plantage eigenlijk niets, door ziektes bracht de plantage eigenlijk niets meer op en zelf hadden ze geen machines. Mr. Tito heeft er uiteindelijk een succesvolle plantage van weten te maken, hij heeft zelf machines gemaakt van oude auto onderdelen. Patrick spreekt gelukkig goed Engels en kan goed vertellen over de geschiedenis van koffie en het gehele proces. We proeven de koffie bessen, bekijken de verschillende soorten en gaan de processen van plukken, sorteren, drogen en roosteren door. Bijna alles gebeurd hier handmatig om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden. Het roosteren gebeurd met een zelfgemaakt apparaat, en we roosteren nu de bonen tot 3 verschillende smaken, Amerikaans, Frans en Italiaan. Ondertussen krijgen we natuurlijk een kopje koffie en uiteindelijk proeven we ook de geroosterde bonen. Erg interessant allemaal!

Als we weer terug zijn in het dorpje maken we nog even een wandeling door het dorp en lunchen we bij een broodjes zaak. Tegelijkertijd regelen we ook direct ontbijt voor morgenvroeg. Morgen vertrekken we naar Panama Stad, we hebben links en rechts wat navraag gedaan wat de beste manier van reizen is. Zelf hebben we nog overwogen om een auto te huren voor de laatste dagen, auto huur voor de laatste 3 dagen kost maar $65 maar doordat je hem niet op dezelfde plek weer inlevert (ons idee was om hem in Boquete of David op te halen en in Panama Stad in te leveren) komt er gemiddeld $180 aan one way fee overheen, niet erg interessant dus. Ook vliegen vanuit David is niet interessant aangezien dit nog weer iets duurder is. De bus daarentegen kost ongeveer $40 in totaal maar duurt wel erg lang, iets van 9 uur. De Canadezen die mee waren vanochtend gaven aan dat het inderdaad lang is maar wel goed te doen, ook Patrick geeft eigenlijk dezelfde reactie. We hebben nog geïnformeerd bij een aantal tour aanbieders maar voor een shuttle heb je minstens 6 mensen nodig en deze zou ook niet eens heel veel sneller zijn. We gaan dus met de bus morgen! Het plan is om rond half 7 de grote gele schoolbus vanuit Boquete te nemen naar David en vervolgens de bus van David naar Panama Stad van iets over 8:00. Op deze manier hopen we ergens rond 16:00 in Panama Stad aan te komen.

In Panama Stad verblijven we 2 nachten, we hebben dus een complete dag en de allerlaatste dag kunnen we ook nog gebruiken aangezien we om 21:00 vliegen en een late checkout geregeld hebben in het hotel (17:00-18:00). De planning voor Panama Stad is natuurlijk het Panama Kanaal en misschien nog een wandeling door een deel van de stad! Het einde van onze reis komt nu wel heel dichtbij, ook de booking.com app op de telefoon heeft nog maar 1 hotel staan aiaiai wat ons betreft willen we nog wel weer langer blijven!!

Na het uitzoekwerk duiken we nog even de kroeg in voor wat eten en wat drinken en kunnen we alles weer reisklaar maken voor morgen!

Comments

comments

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.